Τι είναι ο Ερπετοειδής εγκέφαλος.

Το 1960 ο Αμερικάνος νευροεπιστήμονας Dr. Paul MacLean έφτιαξε το μοντέλο του Τρισυπόστατο του Εγκεφάλου μας, μέρος του οποίου ήταν ο “ερπετοειδής εγκέφαλος”, ως αρχαιότερος και υπεύθυνος για τα θέματα επιβίωσης. Είναι υπεύθυνος για τις ασυνείδητες λειτουργίες μας, όπως η αναπνοή, για τη σεξουαλική συμπεριφορά μας και τις αυτόματες αντιδράσεις μας όπως η απόκριση του flight or fight σε περίπτωση κινδύνου.
Είναι το μέρος του εγκεφάλου μας που ευθύνεται για τις ακούσιες καταναλωτικές μας διαθέσεις, που επηρεάζονται από τη διαφήμιση. Οι περισσότερες διαφημίσεις στοχεύουν ακριβώς σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου μας.
Ο φόβος και η ανασφάλεια κάνουν τον άνθρωπο να χρησιμοποιεί στα μέγιστα τον ερπετοειδή εγκέφαλο του για να επιβιώσει. Όλο αυτό μας θυμίζει τη μάχη της ύλης εναντίον του πνεύματος. Ο υλιστής θέλει να επιβιώσει στον υλικό κόσμο, ενώ ο πνευματικός άνθρωπος ενδιαφέρεται για τη ζωή μετά τον θάνατο του.


Ο γνωστός συγγραφέας και μαρκετίστας Seth Godin έχει πει:
“Ο ερπετοειδής εγκέφαλος είναι πεινασμένος, φοβισμένος, θυμωμένος και καυλωμένος. Θέλει μόνο να φάει και να είναι ασφαλής. Θα πολεμήσει μέχρι θανάτου αν χρειαστεί, αλλά θα προτιμήσει να τρέξει μακριά. Ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται οι άλλοι, γιατί η θέση του στη “φυλή” είναι σημαντική για την επιβίωση του. Ο ερπετοειδής εγκέφαλος μας, δεν είναι απλώς μια έννοια. Είναι πραγματικός και ζει στην κορυφή της σπονδυλικής μας στήλης παλεύοντας για την επιβίωση. Ο ερπετοειδής εγκέφαλος σου, είναι ο λόγος που φοβάσαι και ο λόγος που δεν κάνεις όλα όσα μπορείς”.


Αν υπήρχε ένας σύγχρονος “αυτοκράτορας” που ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο, θα χειραγωγούσε τον άνθρωπο, ώστε να χρησιμοποιεί συνέχεια αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου ώστε να του επιβάλει όλα όσα ήθελε. Χρησιμοποιώντας συνεχώς τον φόβο ως μέσον.
Ο δρόμος για να ξεφύγεις από ένα τέτοιο τέλμα είναι δύσκολος μέσα σε έναν σκοτεινό κόσμο γεμάτο μηνύματα, αλλά είναι εφικτός. Πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι την επίγνωση σου και την ενσυνειδητότητα σου, την χάρη που σου έδωσε ο Θεός, που σε βγάζει από τη θολούρα της αυτοματοποίησης του ερπετού. Όταν βρίσκεσαι σε πλήρη συνείδηση και έχεις έναν σύμμαχο δίπλα σου όπως ο Χριστός, δεν φοβάσαι τίποτα.

1
0

Αφήστε μια απάντηση