Είμαστε οι σκέψεις μας;

Ξεκινάω αυτό το ταξίδι στον κόσμο της αναζήτησης, με ένα αγαπημένο μου παράδοξο της σύγχρονης ζωής. Την προέλευση των σκέψεων.

Είναι οι σκέψεις μας δικές μας; Είμαστε οι σκέψεις μας; Αξίζει να τις παίρνουμε όλες στα σοβαρά; Πως θα τις ελέγξουμε;

Καλωσήρθατε στον κόσμο του Mindgame! Έναν κόσμο που κάνει το πολύπλοκο, απλό και θα προσπαθήσει να δει την ζωή σαν ένα παιχνίδι γνώσης και λογικής.

Οι άνθρωποι είμαστε μηχανές που παράγουμε φούσκες σαν το παιδικό παιχνιδάκι που παράγει φούσκες με το σαπουνόνερο. Οι φούσκες είναι οι σκέψεις μας. Φαντάσου χιλιάδες φούσκες που πετάνε στον αέρα γύρω σου. Κάθε μικρό αεράκι που περνάει από το πλαστικό κυκλικό αντικείμενο, δημιουργεί καινούργιες φούσκες. Μεγάλες, μικρές, άσχημες, όμορφες και εσύ στη μέση να τις παρατηρείς. Όσο περισσότερο δίνεις σημασία σε μια φούσκα τόσο πιο γρήγορα έλκεται πάνω σου, σκάει στα μούτρα σου γίνεται κομμάτι της συνείδησης σου και επηρεάζει τα συναισθήματα σου.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν κάποιοι άνθρωποι σήμερα, είναι πως πιστεύουν ότι όλες οι σκέψεις τους είναι αποκλειστικά δικές τους. Πιστεύουν δηλαδή πως για ότι περνάει από το μυαλό τους είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι και καθορίζει τον χαρακτήρα τους. Εκτός όμως από την ηθελημένη σκέψη και την εκούσια και στοχευμένη αναζήτηση μέσω αυτής, από το μυαλό μας περνάνε εντελώς μηχανικά χιλιάδες σκέψεις κάθε μέρα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 86 δισεκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με εκατοντάδες δισεκατομμύρια συνάψεις.

Από τεχνικής πλευράς, όταν σκέφτεσαι, οι νευρώνες εκπυρσοκροτούν μηνύματα αμφίδρομα στον εγκέφαλο σου και λειτουργούν ακαριαία. Οι μορφές των μηνυμάτων είναι ενεργειακά πεδία και πηγάζουν από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος ή όπως το αποκαλεί ο Έκχαρτ Τόλε, από τον “παγκόσμιο νου”.
Στο μυαλό μας αρέσει να συλλέγει συνέχεια πληροφορίες και το σύγχρονο περιβάλλον μας έχει άπειρη πληροφορία για να το ικανοποιήσει. Όταν για οποιονδήποτε λόγο καταφέρει να σχηματίσει ένα μοτίβο που έχει οποιαδήποτε αντίχηση με τον συνειδητό σου κόσμο, τότε η σκέψη γίνεται βίωμα.

Οι κυριότερες και πιο φυσικές αντιδράσεις του μυαλού είναι αυτές που έχουν σχέση με τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου για ασφάλεια, φαγητό, αναπαραγωγή και επιβίωση και είναι αδύνατον να μην αντιδρά ο εγκέφαλος σύμφωνα με αυτές. Όταν πεινάς για παράδειγμα, το μυαλό σου έχει τον τρόπο να τρέχει στο φαγητό και όταν είσαι σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον σε βομβαρδίζει με αρνητικές σκέψεις και σου προκαλεί φόβο.

Χρειάζεται μόνο ένα “απλό ερέθισμα” από το περιβάλλον, μια μικρή σαπουνόφουσκα, για να φτιάξεις ένα μοτίβο και να ιυοθετήσεις μέσα σου την σκέψη.

Χρειάζεται μόνο μια θετική σκέψη όταν σου δίνεται η ευκαιρία να επιβιώσεις για να υπερνικήσεις μια ολόκληρη στρατιά αρνητικών σκέψεων.

Robert H. Schuller – Αμερικανός συγγραφέας

Είναι δύνατον να σκεφτόμαστε μόνο θετικά πράγματα;

Η ζωή γύρω μας είναι γεμάτη από αρνητικά ερεθίσματα που δημιουργούν αρνητικές σκέψεις και όλο το σύστημα των media είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μας δίνει υλικό για να κρίνουμε, να λυπόμαστε και να επιβραβεύουμε το εγώ μας. Πως θα μπορούσε κάποιος να σκέφτεται μόνο θετικά αν ζει κοινωνικά;

Πως μπορούμε όμως να δαμάσουμε τις σκέψεις;

Ο εγκέφαλος παρότι πολύπλοκος είναι ένα όργανο με μεγάλη δύναμη που του αρέσει να εκπαιδεύεται. Αν τον πείσουμε, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που μεταφράζει τα εξωτερικά ερεθίσματα και να αλλάξει συνήθειες. Από τη στιγμή που κάποιος έχει αναγνωρίσει πως οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό του δεν είναι δικές του και δεν ελέγχονται με κανέναν τρόπο έχει κάνει το πιο σημαντικό βήμα. Οι σαπουνόφουσκες είναι εκεί και υπάρχουν αλλά όσο τις απαξιώνουμε εκείνες χάνουν τη δύναμη τους και με ένα πουφ σκάνε στον αέρα.

Άλλαξε τις σκέψεις σου και θ’ αλλάξεις τον κόσμο.

Norman Vincent Peale, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

Στόχος μας δεν είναι να εξαφανίσουμε τις σκέψεις μας, αλλά να τις αφήσουμε να παράγονται και να παλεύουν σε μια μεγάλη αρένα μπροστά μας, επιλέγοντας αυτές που θέλουμε, συνδυάζοντας τες μεταξύ τους, ερμηνεύοντας τες και μετουσιώνοντας τες με την βοήθεια της αντίληψης μας, σε αισθητηριακά δεδομένα, όπως εμείς θέλουμε, για να έχουμε τα καλύτερα για εμάς αποτελέσματα.

Βιβλιογραφία

The Chimp Paradox Steve Peters

 Περι Ψυχής Αριστοτέλης

Έκχαρτ Τόλε Η δύναμη του τώρα

Winston Dictionary

1
0

Αφήστε μια απάντηση